A nemlétező víz

67P

Úgy tűnik, a 67P/Churyumov-Gerasimenko üstökös vízkészlete rejtve marad

Egy friss sajtóközlemény szerint a Rosetta űrszonda egyik fedélzeti műszere oxigént és a hidrogént talált a 67P/CG üstökös környezetében. Az "ALICE" nevű ultraibolya képalkotó spektrométerről van szó, amelyet az üstökös kómájának és felületének tanulmányozására építettek be. Az ALICE által kapott eredmény azonban frusztráló. Dr. Alan Stern kutatásvezető, a Southwest Research Institute (SwRI) Űrkutatási és Mérnöki divíziójának alelnöke a következőket nyilatkozta: "Mindannyian meglepődtünk egy kicsit, hogy az üstökös felszíne milyen kevés fényt ver vissza, és nem találtunk víz-jég jelenlétére utaló bizonyítékot."

A NASA egy másik cikke szerint "a Rosetta üstökös feketébb a faszénnél".

A megfigyelések nem jelentettek meglepetést az Elektromos Univerzum támogatóinak. Tulajdonképpen az a meglepő, hogy asztrofizikusok még mindig a sötétben tapogatóznak az üstökösök morfológiájával kapcsolatban. Öt üstökösmagot látogattunk meg az utóbbi pár évben és mindegyik melegnek, száraznak és sziklásnak bizonyult. Furcsa, hogy továbbra is az üstökösök "piszkos hógolyó" elméletét támogatják.

A legújabb felfedezések sokkal könnyebben érthetővé válnak, ha az elektromos üstökös elméletet választjuk. Fekete, égetett mag (Haley üstökös); kráterek és sziklás táj a jégmezők helyett (Wild 2 üstökös); energikus jet-et; ion farok; kénvegyületek, amelyek magas hőmérsékleten keletkeznek; és a rengeteg nagyon finom por jelenléte - mind az elektromos eredetre utal. De a legfontosabb, hogy a vízgőz jelenléte nagyobb arányban figyelhető meg üstökös magtól távol, mint a mag közelében. Ez pontosan az ellenkezője annak, amit akkor kapnánk, ha a szublimáló víz és jég kilövellése hozná létre az üstökösök csóváját.

Már 2004. júliusában a thunderbolts.info egyik "Nap képe" cikkében írtunk az üstökösök ellentmondásos "hógolyó" elméletéről. Például néhány üstökös már a Naptól messze kómával és farokkal rendelkezik, pedig állítólag minden üstökös aktivitás energiaforrása a Nap. Ha a Nap melege okozza a víz jég olvadását, vagy amint azt a múltban némi meglepetéssel jelentették be, a fagyott szén-dioxid szublimál jet formájában, akkor üstökösök a Jupiter pályáján túl, mint a Hale-Bopp, nem mutathatnak ilyen tulajdonságokat.

Valószínűleg az üstökösök sokkal inkább a Földön és más bolygókon a közelmúltban történt katasztrófák törmelékei. Elképzelhető, hogy léteznek vízjégből álló üstökösök is, hiszen a múltbéli robbanásokkor az óceán vize is Nap körüli pályára állhatott, akárcsak a szikladarabok. Azonban ilyen vízből álló objektumokat még nem láttunk. Minden üstökös, amellyel eddig találkoztunk, porból és sziklás regolitból állt, nincs bizonyíték a víz-jég jelenlétére, amire az írás elején is utaltunk.

Ralph Jüergens a '70-es évek elején felvetette az üstökösök elektromos természetét, az elektromos Nap modellje részeként. Kollégái, Dr. Earl Milton és Wal Thornhill folytatták a modell kidolgozását Jüergens 1979-ben bekövetkezett korai halála után. Az első cikk az elektromos üstökösökről Thornhill honlapján 2001. októberében jelent meg, a Deep Impact küldetés előrejelzésével együtt. Később, 2004. januárjában újabb cikk íródott a Stardust küldetésről a Wild 2 üstökös kapcsán. Deep Impact kísérlet adatainak kiértékeléséről 2005. júliusában olvashattunk.

Wal Thornhill a következőket írta: "Az EU modell azt jósolja, hogy az összes aktív üstökös felszínén, különböző helyeken gyakori, rövid kitörések figyelhetők meg. A kitörések elektromos kisülési jelenségek, amelyeket szaknyelven (hideg) katód sugaraknak nevezünk."

A katód kisülés "szikrái" erodálják az ásványi anyagokat az üstökösök felületéről Thornhill magyarázata szerint, szétválasztják (disszociálják) az üstökös oxigén tartalmú kőzeteit, így az ionizált O- atomok összekapcsolódhatnak a napszél H+ ionjaival (protonjaival), OH (hidroxil) molekulákat hozva létre. "Ez egy feltételezés," Thornhill szerint, "hogy a Nap UV sugárzásának hatására a hidroxil molekulák bomlásával H2O - vízgőz jön létre ."

Mindaddig, amíg az elavult víz-jég modell (pre)dominál, addig az üstökösök tanulmányozása további "misztériumokhoz" és "meglepetésekhez" fog vezetni.

Stephen Smith