Előrejelzések a Rosetta küldetéshez

67P

Tíz éves utazás után a Rosetta szonda megérkezett a 67P/Churyumov-Gerasimenko üstököshöz. Úgy tűnik ez a küldetés aranybánya számunkra.

Az elektromos üstökös modell egy magától értetődő előrejelzése már megerősítést nyert: látványos, élesen bemart felszín - pontosan az ellentéte a "szublimáló jég" modell által jósolt képnek, megcáfolva a Rosetta küldetés előtt készült összes közzétett művészi alkotást.

Bizonyára a legtöbb olvasónk tudni fogja, hogy a mag kettős karéjos formája hasonló megannyi üstökös és aszteroida a megfigyelt formájához, nem jelentett meglepetést a plazmafizikusoknak. A sztenderd modell felvet még egy ismétlődő csillagászatilag lehetetlen kérdést - két kicsi, távoli égitest összetapadását. Hasonló ellentmondások gyakoriak a sztenderd forgatókönyvben, például miért nincs hármas-karéjos üstökös vagy aszteroida?

Habár a plazmafizikusok nem tagadják annak a lehetőségét, hogy néhány piszkos jégdarab még mindig a Nap körül kering, mégsem számítanak arra, hogy jelentős víz-jég található 67P / Churyumov-Gerasimenko üstökös felszínén vagy a felszín alatt. Valószínűleg lehetségesek helyi zúzmaralerakódások triviális szintű jégkristályokból, amelyek a csóvában elektrokémiai úton keletkezett vízből csapódtak le a felszínre.

A következő fontos bizonyítékokat kell keresni a Rosetta küldetés folytatatása során:

  1. nincs bizonyíték a felszín alatti jég létezésére a kilövellések (jet-ek) forrásainál;
  2. gyakorlatilag nincs csillagközi por a felszínem, amely a második eleme lenne a "piszkos hógolyó" elméletnek;
  3. olyan ásványi anyagok felfedezése a mag felszínén, amely jellemző a Nap lakható zónájában keringő bolygófelszíneken;
  4. arra utaló jelek, hogy plazma jet-ek marják el a megemelkedett terep szikláit és ezek eredményeként létrejött jól meghatározott, éles szélű mélyedések megléte;
  5. a maródás utáni aktív szirtrégiók mérhető visszavonulása;
  6. nem várt elektromos mező a kómában és / vagy az üstökös magjához közel, mely esetleg megzavarja a várható leszállást a felszínre.

A földet éréskor vagy a leszállás utána a szonda éles fémfelületei ideális körülményt teremtenek diffúz plazmakisülés kialakulásához, amely meggátolhatja akommunikációt, esetleg zavarhatja az űreszköz elektronikáját. És...

Arra számítunk, ha egy erős Napkitörés eltalálja az üstököst, az üstökös megerősödő elektromos aktivitással reagál. Ezzel bizonyítva, hogy a kilövellések nem a Nap melegítő hatása, hanem a Nap elektromos tere által gyorsított részecskék matt alakulnak ki.

If you’re wondering about the electrical theory, facts, and reasoning behind these expectations, it's time to watch The Electric Comet documentary, along with the accompanying video on reported infrared readings of “water” from the Deep Impact event at Comet Tempel 1.

 

További információ (angol nyelven) a következő Youtube videókban található: (A Deep Impact becsapódásakor a Tempel 1 üstökös oxigén tartalú kőzeteiből felszabaduló oxigén reakciójáról a "napszél" protonjaival.)
https://www.youtube.com/watch?v=34wtt2EUToo&list=PLwOAYhBuU3UfvhvcT1lZA6KbSdh0K2EpH
https://www.youtube.com/watch?v=O1f99ReNJVw

 

Dave Talbott és Wal Thornhill írása

Az elektroms üstökös elméletről a következő linken olvashat bővebben.

 

Felhasznált irodalom:

http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Rosetta/Highlights/Postcards_from_Rosetta

https://www.facebook.com/thunderboltsproject

 

 

 

Címkék